איור של סובוטאי (או סובודאי), שהיה אחד המצביאים הגדולים של האימפריה המונגולית, ששירת תחת ג'ינגיס חאן ובנו אוגדאיהטאטארים או הטטרים או לפי שמם במשחק ילדים ישן, "הקדרים באים!", זכו למוניטין של עם מטיל אימה. היום זה שמו של עם, שמרכז תרבותו היה בחצי האי קרים, אך רבים מבני העם הזה פוזרו בתקופת סטלין על פני ברית המועצות. הטטרים מדברים שפה ממשפחת השפות הטורקיות והם מוסלמים. אבל בואו נבדוק איך התגלגל השם הזה והיה לשם מטיל אימה, בעיקר על תושבי מזרח ומרכז אירופה.

בין המאה ה-7 והמאה ה-9, בחלק העליון של אגן הנהר אמור, חי שבט נודע בפראותו שנשא את השם "מונגול" וברבים "מונגולים". במאה התשיעית עד המאה ה-19 השבט נע דרום מערבה עד שהתיישב באזור המכונה היום "מזרח מונגוליה". באזור זה התנגשו המונגולים עם שבט ממוצא טורקי, הטאטארים. בין שני העמים נערכו קרבות כבדים מאוד שבסופם ניצחו המונגולים, אך הם סבלו אבידות כבדות מאוד וכך נודע שמם של הטאטארים כלוחמים קשוחים. המונגולים פיזרו את הטאטארים על פני אזורים רחבים ובקרב עמים שונים וכך נמחקו כעם, אך צחוק הגורל, העמים השונים התחילו לכנות את המונגולים בשם "טאטארים" עד שהמונגולים עצמם התחילו לקרוא לעצמם "טאטארים".

המונגולים היו לוחמים קשוחים ואכזריים, הם הקימו אימפריית ענק, מהמזרח הרחוק ועד מרכז אירופה ודרסו בפרסות סוסיהם מדינות ועמים. חבלים רבים שממו בעקבות מעבר המונגולים (המכונים טאטארים), כי הם הרגו אוכלוסיות שלמות. שם ה"טאטארים" לבדו העביר צמרמורת וגם לאחר שנסוגו ממרכז אירופה, הם הקימו מדינה בשם "אורדת הזהב", שחלשה על מזרח אירופה, גבתה מסים ומפעם בפעם גם יצאה למסעי מלחמה.

באורדת (אורדה זה השם המונגולי ל"מחנה" והתואר "זהב" בא לבטא את העושר המופלג של ראשי המחנה הזה) הזהב רק מיעוט היו מונגולים והיתר עמים רבים, שנכבשו על ידם, אך עם חלוף הזמן קיבלו את זהותם וגם עברו תהליך של כור היתוך ויצרו עם בפני עצמו.

המונגולים/טאטארים כונו במערב אירופה גם בשם "טארטארים". שם זה נוצר כשמלך צרפת, לואי התשיעי, התבשר במכתב ששלח לו נזיר מסוים, אחרי קרב ליגניץ (קרב בו הביסו המונגולים קואליציה פולנית, גרמנית וצ'כית), שבין המונגולים ובין צרפת אין אף צבא משמעותי היכול לעצור אותם. לואי התשיעי, שכונה "הקדוש" בגלל אדיקותו והשתתפותו במסעי צלב, שוחח עם אימו על נכונותו לצאת לקרב נגד המונגולים ותוך כדי כך עשה משחק מילים בין טאטארים ובין "טארטארוס" (אזור עינויים בעולם המתים לפי המיתולוגיה היוונית הקדומה), לשם התכוון לשלוח אותם. עד עכשיו בשפות אירופאיות מסוימות מכונים פולשים אסיאתיים אלה גם בשם טארטארים.

"הקדרים באים", היה משחק ילדים בו ילד תורן רודף אחרי יתר הילדים והם בורחים ממנו, כפי שאוכלוסי אירופה ברחו מפני הטאטארים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

thirteen + 9 =

דילוג לתוכן